jalan

kävelyn lumosta

Stacks Image 2074
Emeric Fisset: L’ivresse de la marche – Petit manifeste à faveur du voyage à pied. Baladeo 2008.

Ranskalainen kirjoittaja-matkailija Emeric Fisset on kävelemisen lumoissa. Hän on taivaltanut vuosikausia jalkapatikassa erittäin pitkiä matkoja eri puolilla maailmaa. Fisset kiersi Eurooppaa jalan vuosina 1984-1986 ja on vaeltanut pitkiä taipaleita mm. Alaskassa ja Euroopan vuoristoalueilla.

Pikku kävelyretket - ei mitään?
Fisset on mietteliäs kirjoittaja-kävelijä joka tuntuu arvostavan enemmänkin jalan matkustamista kuin arkijalankulkua. Ranskankielinen vuonna 2008 julkaistu L'ivresse de la marche eli Kävelyn lumo - pieni manifesti jalan matkaamisen puolesta (ei suomennettu) alkaa lähes viehättävällä kuvauksella satunnaiskävelijän kävelyretkestä, mutta paljastaa vähitellen Fisset'n kammoamia elementtejä, kuten MP3-soittimen, kännykän, energiajuoman ja -patukan sekä kävelijää odottavan lämpimän suihkun automatkan päässä. Hyh, mitä ylellisyyksiä.

Kun tavasin ensimmäistä sivua tästä pienestä kirjasesta, muistelin tuntemuksiani vuoren rinteellä (tosin ilman MP3-soitinta), kunnes koin saavani tyrmäyksen - tällainen sunnuntaikävelijä. Tuli tunne, että oikea kävelijä on Fisset'n mielestä ilmeisesti sellainen, joka heittäytyy matkustamaan kävelemällä vaikkapa kokonaisen valtion poikki, vailla tarkkoja karttoja, reittejä ja suunnitelmia. Myöhemmin tämä kuva pehmenee, mutta tällaisen löytöretkeilijän rinnalla omat kävelyt tuntuvat hetkittäin suorastaan vähäpätöisiltä.

Kohtaaminen Suomessa

Fisset poikkesi pohjoismaissa kävellessään myös Suomeen. Iltapäivällä klo 16 illan muuttuessa pimeydeksi hän osui reitillään Oulun läänissä vanhan pariskunnan luo ja kertoo kohtaamastaan vieraanvaraisuudesta, vailla yhteistä kieltä mutta kuitenkin kommunikoiden. Se oli mahdollista, koska yhdeksän kuukauden kävely oli omalla tavallaan opettanut Fisset'n keskittymään eri tavalla ja yksin kulkeminen oli valmistanut, ehkä suorastaan herkistänyt häntä kohtaamiseen ja ymmärtämiseen ilman yhteisiä sanoja.

Ranskalainen kävelijä sai nukkua isäntäväen välissä heidän kapeassa sängyssään tuossa pienessä tuvassa. No, se olisi ollut hämmentävää ehkä myös suomalaisen mielestä...

Kävele

Vaikka tämä pieni esseetyyppinen kirja keskittyy paljolti kertomaan Fisset'n kävelymatkojen herättämistä mietteistä ja ainutlaatuisista kokemuksista, joita sunnuntaikävelijä ei rajoittuneisuudessaan koskaan tule kohtaamaan, on sen viesti selvä: kävele. Ota reppusi ja käy omalle tiellesi, oli se sitten päiväksi, viikoksi, kuukaudeksi tai loppuelämäksi. Kävelyn lumo ei haihdu koskaan. Siitä olemme tismalleen samaa mieltä.