jalan. kävellen ehtii enemmän.

jalan

yliopiston kirjasto
Arto Sipinen 1974

Yliopiston kirjastoon (B-rakennus eli Biblicum) voi pistäytyä lukemaan tai lainaamaan kuka tahansa - ei ole pakko olla edes opiskelija.

Kirjastosta löytyy eri kielillä eri alojen kirjoja ja lehtiä, kurssikirjoja, kaunokirjallisuutta sekä opinnäytetöitä. Siellä voi myös pistäytyä kahvilla, lukea tuoreita lehtiä, käyttää tietokonetta tai jopa tehdä kirjaostoksia. Kirjasto palvelee parhaiten arkisin, mutta talviaikana sinne pääsee lukemaan lehtiä myös sunnuntaisin.

Yliopiston kirjastossa on nyt noin 1,5 miljoonaa teosta. Vapaakappalelain ansiosta kirjastosta löytyy kattava suomalaisten julkaisujen kokoelma jo vuodesta 1919 saakka, mitä edeltävältä ajalta kirjastolla on hallussaan ostettuja ja lahjoitettuja teoksia. Kotimainen kokoelma on kattava ja varastotilauksen tekemällä voi saada lukusaliin luettavakseen todellisia aarteita.
esillä kirjastossa
Isa Asp
(1853-72), ensimmäinen suomeksi kirjoittanut naistaidelyyrikko, on esittelyssä vitriininäyttelyssä kirjaston 2. kerroksessa (kuva oikealla). Isa Asp opiskeli seminaarissa vuosina 1871-72. Asp vilustui tullessaan kievarikyydillä seminaariin syksyksi. Lahjakas nuori nainen menehtyi jo toisen opiskeluvuotensa syksyllä, mutta hän ehti jättää jälkensä suomenkieliseen runouteen.

Yliopiston opiskelijaportaali ISA (avattu 3.11.2009) on nimetty hänen mukaansa.

Lisää Isa Aspista esim:
- Jaana Janhila: Perhostanssi. Minerva 2005. Romaani.
Stacks Image 366
kävelyllä
Kirjaston ovet ovat avoinna lähes päivittäin. Jos et poikkea sisälle, käänny portilta tullessasi kirjaston nurkalta vasemmalle ja jatka kohti ylös nousevia portaita. Vasemmalle jää hallintorakennus.

puutarha
Kirjaston ja sen parkkipaikan tilalla oli osa seminaarin puutarhasta, jossa tulevat kansankynttilät opettelivat puutarhanhoitoa voidakseen viedä maaseutukouluilla oppia eteenpäin.
Nyt paikalla kultivoidaan mieltä ja itämään jää niin opin kuin oivalluksen siemeniä.
Stacks Image 375