jalan. kävellen ehtii enemmän.

jalan

oppio
Constantin Kiseleff 1882

Oppiossa eli O-rakennuksessa toimii tällä hetkellä yliopiston kielikeskus, joka järjestää perustutkintoon tarvittavia kieli- ja viestintäopintoja opiskelijoille. Kontaktiopetusta annetaan 15 eri kielessä.

Uno Cygnaeusta
seminaarin johtajana seurannut ja seminaarialueen rakennussuunnitelman toteuttanut Karl Gabriel Leinberg oli Oppion ensimmäinen asukas. Oppiossa sijaitsivat alkujaan seminaarin johtajan asunto sekä (alakerrassa) kirjasto, ennen kuin se siirrettiin mallikoulurakennukseen. Kirjastolta vapautuneisiin tiloihin tuli seminaarin miesinternaatin toinen puoli - konkreettisesti johtajan valvovien silmien alle.

suomen ateena
Jyväskylä sai kunnioitettavan kutsumanimensä juuri seminaarin ansiosta. Paitsi että kaupunki oli tärkeä koulukaupunki, sen "korkeat, tiiliset seminaarirakennukset loistivat kuin Akropolis Ateenassa" (Jyväskylän seminaarin historia, s. 140). Näin olikin aikana, jolloin kuuden, etenkin alas Jyväsjärven suuntaan kauas erottuvan punatiilirakennuksen ympärillä oli vain puistoa ja rinne niiden alapuolella oli alkuun rakentamatonta peltoa tai muuten matalakasvuista. Seminaarille johti rannasta uimahuoneiden ja laiturien luota koivukuja.
Stacks Image 558
kävelyllä
Oppiota vastapäätä ylärinteessä on yksi kampuksen harvoista vanhoista puutaloista, keltainen Puutarhurin talo. Jatka matkaa sen vierestä ylös rinnettä kohti Seminariumia ja Pajaa.
puutarha
Oppio-rakennuksen mukaan on nimetty yliopiston kasvitieteellisen puutarhan nimikkopuu, siperianomenapuu.
Stacks Image 572
Oppio-siperianomenapuu (luontomuseon sivut)
latinaa
sana oppio ei ole, vaikka siltä kuulostaa, vaan se on Wolmar Schildtin suomenkielinen keksintö. Nimi onkin poikkeus latinistien kampuksen rakennuksille antamista nimistä.