jalan. kävellen ehtii enemmän.

jalan

päärakennus
Alvar Aalto 1955

Yliopiston päärakennus tunnetaan varmasti paremmin C-rakennuksena kuin hienommalla nimellään Capitolium. Päärakennuksessa on useita luentosaleja, mukaan lukien niin konserttipaikkana kuin suurena tenttisalinakin käytettävä juhlasali ja luentojen välillä usein täysi aulakahvila Aallokko (alun perin Belvedere).

Jyväskylän kasvatusopillinen korkeakoulu seurasi 1934 seminaaria, jonka viimeiset opiskelijat valmistuivat 1937. Sotien jälkeen tilanpuute alkoi kuitenkin vaivata. Suunnittelukilpailun voitti Alvar Aallon URBS-ehdotus, joka säästi alkuperäisiä seminaarin rakennuksia kilpailijoitaan enemmän.

Voittanut ehdotus sisälsi kokonaissuunnitelman korkeakoulun alueen käytöstä sekä rakennukset, kuten yliopiston päärakennuksen, ruokala- ja asuntolarakennuksen ja harjoituskoulun. Kahdessa vaiheessa toteutettuun suunnitelmaan sisältyivät myös opiskelijoiden voimistelusali sekä uimahalli.

muotoilun kukkanen
löytyy herra Aallon piirtämän päärakennuksen eräistä, hmm, (epä)mukavuuslaitoksista, joiden tilat on mitoitettu enintään nenäliinaa kantavan alakoululaisen mukaan. Siitä huolimatta, että tilojen käyttäjät ovat enimmäkseen aikuisia ja tavaraakin kulkee opiskelijalla mukana.
omenankukkien aikaan
Jos haluaa lukea oikein idyllisissä olosuhteissa, kannattaa mennä Aallon puiston kukkivien omenapuiden katveeseen alkukesästä - jos ei tenttiin tai pääsykokeeseen, niin edes ihan muuten vaan. Vaikka taivastelemaan.
Stacks Image 755
kävelyllä
Käytyäsi yliopiston päärakennuksen takana olevalla aukiolla palaa muutama askel taaksepäin rakennuksen oikealta puolelta. Laskeudu rinnettä kulkevaa polkua - alhaalla odottaa punamultapintainen riihi.
puutarha
Alvar Aalto halusi puistoon istutettavan vain kasveja, joilla on valkoiset kukat. Aallon puistossa on tällä hetkellä kuitenkin myös punakukkaisia ruusuja, vaaleanpunaisena kukkivaa tuoksuvadelmaa ja P-rakennuksen seinustalla jopa yksi violetti kärhö.
Stacks Image 764