jalan. kävellen ehtii enemmän.

jalan

riihi
1700-luku

Punamullalla maalattu Taavettilan riihi on tiettävästi Jyväskylän vanhin rakennus. Riihen tehtävästä se kuitenkin vapautui 1800-luvun alussa, minkä jälkeen rakennus sai myös ikkuna-aukot.

Vuonna 1910 riihi sisustettiin ja nimettiin Cygnaeus-pirtiksi Uno Cygnaeuksen 100-vuotismuistojuhlan kunniaksi. Sinne koottiin vanhoja huonekaluja ja talousesineitä. 1930-luvulla rakennuksesta tehtiin pirttimuseo.

Riihi on ollut harvakseltaan auki. Välillä sinne pääsi tutustumaan lähinnä erityisellä opaskierroksella tai Yläkaupungin yön yhteydessä.

Vuodesta 2008 alkaen riihessä on järjestetty kesäisin tunnelmallisia iltamia, joissa pääosassa on ollut elävä musiikki. Iltamakävijät ovat myös jakaneet muistojaan rakennuksesta ja yliopistolta.
rinne
Riihen yläpuolella on kesällä vehreä pieni metsikkö, jossa risteilee pieniä polkuja. Kun lehdet syksyllä laskeutuvat maahan, maisema avartuu ja on satumainen säässä kuin säässä.
Stacks Image 782
Stacks Image 786
kävelyllä
Riiheltä kävely jatkuu pitkin mukulakivillä päällystetyn Seminaarinkadun vartta kohti keltaista Villa Ranaa, jonne pääsee puusäleaidan kävelyportista.
puutarha
Riihen yläpuolelta kulkee myös epävirallinen polku Seminaarinkadun suuntaisesti kauniiseen ja hieman villiintyneeseen Villa Ranan puutarhaan.
Stacks Image 795