jalan. kävellen ehtii enemmän.

jalan

villa rana
Yrjö Blomstedt 1905

Villa Rana on pääosin etnologian oppiaineen käytössä. Siellä pidetään myös muiden oppiaineiden luentoja ja väitöstilaisuuksia.

Arkkitehti ja kansatieteilijä Yrjö Oskari Blomstedt toimi piirustuksen ja käsityön lehtorina vuosina 1898-1912. Hän suunnitteli itse tämän komean kansallisromanttisen veisto- ja piirustussalirakennuksen. Blomstedt halusi opastaa oppilaitaan rakastamaan kaikkea suomalaista ja kotoista. Hän innostui kansatieteistä niin, että kävi tutkimusmatkoilla Karjalassa ja kirjoitti muistiin runonlaulajien runoja.

Villa Ranasta nykyiselle yliopiston päärakennukselle päin sijaitsivat ennen Alvar Aallon rakennusten aikaa seminaarin kasvihuonerakennus, kasvilavat ja kasvitarha.

Yrjö Blomstedtin oppilaita oli myös Samuli Paulaharju, jonka mukaan on nimetty pienempi kahdesta nyt luentokäytössä olevasta salista - ja Paulaharjun sali on yksi koko kampuksen kauneimmista. Suuri pääsali kantaa Blomstedtin nimeä.
Stacks Image 810
Villa Rana - eli "Sammakkohuvila"-nimityksen (rana = sammakko latinaksi) keksi rakennukselle 1960-luvulla etnologian laitoksen assistentti Martti Linkola. Sammakko-ornamentit koristavat talon seiniä.
Stacks Image 817
kävelyllä
Nouse Villa Ranan viereisiä portaita, vaahteroiden alta ylös pihalle. Vasemmalle jää puutarha. Jatka rakennuksen viertä kohti sinistä Yliopistoporttia - tämän pienen kävelyn päätepisteeseen.
puutarha
Villa Ranan pihapiirissä oli pitkään todellinen salainen puutarha - ruusupensaiden, orapihlajien, vaahteroiden ja omenapuiden villiintynyt, tunnelmallinen keidas. Rakennuksen puistoalue on kokenut muodonmuutoksen talven ja kesän 2012 aikana, jolloin pihasta on uuden puutarhasuunnitelman mukaisesti kaadettu puita, raivattu pensaita ja tilalle istutettu uusia kasveja tai kylvetty tuoretta nurmikkoa. Tuoretta puistokäytävää pitkin pääsee nyt oikaisemaan Taavettilan vanhalle riihelle.
Stacks Image 826