jalan

kiviniemi - lakkala

Stacks Image 1421
Mikä on herätessä Herajärven hienoon aamuun... On kuitenkin muistettava, että juomavedeksi tämän kauniin järven vettä ei suositella ilman keittämistä.

Polku johtaa Kiviniemen tilan pihapiiriin, joka koostuu punamultamaalatuista rakennuksista. Niittyä vartioi vanhanmallinen pistoaita.
Stacks Image 1427
Ainakin vähätuulisella säällä ylitys sujuu yksinkin Sikosalmen lautalla mainiosti. Saattaa tosin olla, että ensin on kiskottava lautta vastarannalta luokseen ja vasta sitten pääsee itse ottamaan kyytiä. Mutta tässä saa laskea repun pois selästä!
Stacks Image 1433
Hetken aikaa jalkojen alla on hiekkatie, kunnes reittimerkit ohjaavat taas metsäpolulle. Reitti palaa nyt Kolin kansallispuiston alueelle.

Suunta on kohti perinnepiha Lakkalaa, jonka kohdalla kartassa lukee Lakkanen. Lakkalan tilan pihapiiriin saapuessaan voi ensin tervehtiä komeaa vanhaa petäjää.
Stacks Image 1439
Perinnepihan somasti harmaantuneet rakennukset on pidetty kunnossa myös 1990-luvun eli tilan viimeisen vakituisen asukin jälkeen.
Stacks Image 1445
Teltta- ja tulipaikka löytyvät polun varresta heti pihapiirin jälkeen, rannan tuntumasta.
Kiviniemessä voi yöpyä laavussa (umpimallia kotus eli laverit vastakkain ja tulipaikka keskellä), omalla teltalla tai viereisen Kiviniemen tilan aitoissa, jolloin pääsee kevyemmin kantamuksin. Laavun läheisyydessä on käytettävissä sauna, mutta saunapalveluita voi varata myös Kiviniemen tilalta.

Laavussa nukkuu makeasti, etenkin jos on varautunut hyttysten hyökkäyksiin asianmukaisesti.
Stacks Image 1455
Kiviniemen tilan niityn vieritse johtaa polku kohti ylityspaikkaa eli Sikosalmea, missä on vastassa käsin vedettävä lautta. Herajärvi jatkuu vielä salmesta etelään, minne myös patikointireittiä ollaan laajentamassa vuodeksi 2011.
Stacks Image 1461
Sikosalmen jälkeen polku kulkee alkuun lehtomaisemissa, rantaa seuraillen. Matkan varrella on myös nuotiopaikka.

Orivirran yli pääsee nykyään hienoa kävelysiltaa pitkin. Tällä alueella onkin pysyttävä tiiviisti polulla, sillä reitti kulkee kesämökkiläisten yksityisten pihapiirien vierestä.
Stacks Image 1467
Tämä on niitä harvinaisia paikkoja, joissa voi palata vanhaan maaseutumummolan tunnelmaan. Kuivan heinän tuoksu ladossa tuo mieleen muistoja. Miten olisi heittäytyminen heinälatoon?
Stacks Image 1473
Perinnetilalla saattaa olla kesävuokralaisia tai pihaa hoitavia lampaita kesätöissä, mutta ei aina. Lakkalassa saa poikkeuksellisesti leiriytyä ja tehdä tulet, vaikka tila on osa kansallispuistoa. Vastaava lupa on myös muutamassa muussa paikassa kansallispuiston alueella.

matka jatkuu: lakkala-koli