jalan

koli - ryläys

Herajärven reitille voi lähteä Kolilta esimerkiksi Ukko-Kolin alapuoliselta parkkipaikalta, josta polulle on opasteet.

Alkukesällä kielot kukkivat valtoimenaan Mäkränaholle johtavan polun varrella ja itse aholla.

Polku on alkumatkan leveä ja kevyt kulkea. Mäkränahon ladon luota kyltti ohjaa kääntymään oikealle kohti Ikolanahoa. Vehreä lehtomaisema pitää seuraa kulkijalle.
Stacks Image 1302
Metsän keskeltä pääsee ihailemaan jo polun ensimmäistä komeaa maisemaa Pieliselle.
Stacks Image 1308
Opasteviitat johdattavat jälleen eteenpäin. Ryläyksen kodalle on Ikolanaholta matkaa vielä kuusi kilometriä.

Polku laskeutuu kallioiden poikki alas ja ylittää hiekkatien, jonka kupeessa on myös patikoijille sopiva parkkipaikka. Sieltä reitti vie soiseen Myllykorven maastoon lähelle Jeron järveä, mutta aivan rantamaisemiin ei tässä pääse.
Stacks Image 1314
Kulkijat eivät ole kohdelleet luontoa kaikkialla kovinkaan helläkätisesti. Ymmärrän että vaellussauvasta tai -sauvoista voi olla apua patikoidessa, mutta nämä lohduttomat raps-raps -naarmut avokallioilla ovat tähän maastoon vääränlaisten teräväkärkisisten sauvojen terveisiä, jotka ovat nyt kallion pinnassa jäädäkseen. Ikävä kyllä.
Stacks Image 1320
Ennen Ryläystä on edessä vielä pieni kapuaminen ylöspäin. Tasaisten pitkospuiden sijasta polulla on jonkin matkaa asteltava pitkosrappusia, jotka suojelevat maaperää allaan.

Pian kulkija saapuu suoaukealle, jossa polku haarautuu kahtia. Vasemmalle kääntyvä polku vie Ryläyksen taukopaikalle ja maisemia ihailemaan. Suoraankin voisi jatkaa, mutta kota- ja maisemapysähdys täällä on ehdoton.

matka jatkuu: ryläys - kiviniemi

Stacks Image 1327
Vähitellen metsätyyppi muuttuu havuisemmaksi, kun polku nousee Paskovaaraa kohti.

Komea kanto tervehtii kävelijää. Kesäkuun alussa mustikankukat täyttävät vihreät varvut, myöhemmin kesällä täältä saa napsia suunsa siniseksi.
Stacks Image 1333
Pian vastaan tulee Ikolanaho, jonka punaisessa tuvassa voi etukäteisvarauksen turvin päästä yöpymään. Mökin ovet pysyvät muutoin kiinni. Ikolanahon tulipaikka on kuitenkin vapaasti käytössä, joten siinä on mahdollisuus mahdollisuus pysähtyä evästauolle.
Stacks Image 1339
Kansallispuiston alue jää Herajärven länsipuolelle mentäessä taakse, joten vastassa on myös hakkuuaukeita. Suuremman hakkuuaukean jälkeen reitti seuraa hetken aikaa hiekkatietä, kunnes kääntyy Mörkövaaraa päin suuntaavalle metsäpolulle.

Hyvässä kunnossa pidettyjä, tukevista lankuista tehtyjä pitkospuita on jalan alla aika ajoin.
Stacks Image 1345
Polun länsipuolella kohoaa Mörkövaara. Mikä mainio nimi! Lieneekö joku joskus kohdannut sen metsissä oikean mörön?

Rinteeltä aukeaa avara maisema yli upeiden metsien. Puissa vihreän sävyjä on käsittämätön määrä.
Stacks Image 1351