jalan

lakkala - ukko-koli

Pian Lakkalan jälkeen polku kulkee halki niityn, jonka keskellä ovat Törisevän pientilan tai torpan rauniot. Jos tässä vaiheessa on juomaveden tarve, kohta kääntyy oikealle polku Seppälän tilalle, minkä kaivolta saa hakea puhdasta juomavettä.

Turusenaho on yksi Kolin kauniista ahoista, joita pidetään edelleen niittämällä kunnossa.
Stacks Image 1494
Tällä metsällä olisi totisesti tarinoita kerrottavanaan... Tiheän, tehometsänhoidon ulkopuolelle jääneen kuusikon keskellä on myös pahkainen koivu, jonka peikkonaama on vanhan ja väsyneen näköinen.

Vähitellen kohonnut polku johdattaa kävelijän jälleen avarien maisemien ääreen.
Stacks Image 1500
Nuotiopaikan jälkeen reitti kohtaa pian toviksi soratien, jota kuljetun pätkän jälkeen alkaa lämmittävä metsäpolkunousu kohti Mäkrää.

Ensin on kavuttava Pieni-Mäkrälle (ja hörpättävä taas vähän vettä). Nyt ollaan jo voiton puolella: Pielisen puoleiset järvimaisemat ovat kohta edessä.
Stacks Image 1506
Stacks Image 1510
Turusenahon jälkeen seuraavan kiinnekohta on kapea Pitkälampi soisessa maastossa Ylä-Murhin alapuolella. Lammen rannalla on nuotiopaikka ja puucee.

Jauholanvaaran jälkeen reitiltä on mahdollista poiketa Repokallion kautta alas Pirunkirkolle vievälle polulle.
Stacks Image 1516
Siellä siintää Herajärvi! Vaaran kallioiselle rinteelle on mukava istahtaa hetkeksi miettimään syntyjä syviä ja hörpätä vesipullosta. Murhivaaran jälkeen tauon voi pitää myös huolletulla nuotiopaikalla saniaisten katveessa.
Stacks Image 1522
Ennen maisemalekottelua on kuitenkin laskeuduttava Mäkränuuroon huikaisevan pitkiä puurappusia pitkin. Ja totta kai edessä on sitten nousu hilpeän jyrkkää rinnettä ylöspäin!
Stacks Image 1528
Koli ja kansallismaisema Mäkrältä - tämä on yksi syy siihen, miksi Herajärven kierros palkitsee.
Mäkrä on kunnon kalliota siirtolohkareineen ja sillä risteilee paljon pieniä polkuja. Kun uljaista maisemista on saanut hetkeksi kyllikseen, on vuorossa laskeutuminen alas vehreälle Purolanaholle ja sen helppokulkuiselle polulle.

Purolanaholta polku nousee jo tutulle Mäkränaholle.
Stacks Image 1541
Kolin varsinaiselle 347 metrin korkeudessa olevalle huipulle pääsee kuitenkin suorempaan (ja hikisemmin) jos nousee sille jo Mäkrän suunnasta tullessaan. Mutta jos on käynyt jo tiputtamassa kantamukset selästään, voi Kolin huippuja (Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli) lähteä ihailemaan kevyemmin hotellin / luontokeskus Ukon pihasta lähtevää polkua seuraten.
Stacks Image 1547
Stacks Image 1551
Kapeat kinttupolut ovat täällä Ukko- ja Akka-Kolin tuntumassa historiaa. Jos reppu selässä kulkeminen jo hieman painaa jaloissa, voi tällaista helppoa polkua pitkin mennä Ukko-Kolin parkkipaikalle ja siitä hauskalla, ilmaisella maisemahissillä hotellin ja luontokeskuksen pihaan.
Stacks Image 1557

Herajärven kierros on todella upea, vaihteleva reitti.

Ei mikään ihme, että taiteilijat, esimerkiksi Eero Järnefelt ja Pekka Halonen, ovat aikanaan löytäneet innoituksensa näistä maisemista.