jalan

ryläys - kiviniemi

Ryläyksen viihtyisällä kodalla voi muutama henkilö jopa yöpyä. Ikkunoiden ansiosta tämä kota ei ole niin pimeä kuin kodat yleensä. Näillä tulilla on paistettu lukuisat makkarat... Ryläyksen varustukseen kuuluu myös huussi.

Muutaman askeleen päässä kalliolla kohoaa puinen näkötorni, jolta pääsee nauttimaan näkymistä Herajärven suuntaan.
Stacks Image 1366
Ryläyksen kallioilta alas valuu kiviputous, josta saa yläpuolelta katsottuna vain aavistuksen. Ilmeisesti alapuolellani on komeampi versio vastapäisen kallion lohkarenäkymästä?
Stacks Image 1372
Kulkiessa kannattaa katsoa myös kallioiden pintaa ja väritystä, jossa voi nähdä myös luonnon taidetta, eikä vain röpelöisiä jäkäläkuvioita ja esim. Kolin kvartsiittia.
Stacks Image 1378
Sammakkovaaralle tultua on edessä jyrkkä lasku rinnettä alas: Sammakkouuro. Sitten on tietenkin kavuttava taas vähän ylöskin, mutta Heraniemen lähetessä kulku kevenee. Vastaan tulee myös rakennuksia, mutta kaikissa ei enää asuta.

Reitti seuraa hetken Heraniemeen johtavaa tietä, kunnes opaste ohjaa jälleen oikealle ja metsään.
Stacks Image 1384
Stacks Image 1388
Ah näitä Ryläykseltä avautuvia maisemia ja metsiä! Herajärven takana siintää myös Kolin vaarojen siluetti.
Stacks Image 1394
Kolin alueella liikutaan ikivanhan kallioperän alueella, jolla näkyvät jääkauden jäljet.

Maa- ja kallioperään pystyy perehtymään reissun aikana tarkemminkin geologisen kartan ja sen mukana tulevan näppärän opasvihkosen avulla.
Stacks Image 1400
Ryläykseltä matka jatkuu Ikosenvaaran itäpuolitse, Tanssikallion kautta kohti Pitkälampea. Korkeuskäyrät eivät ole mahdottomia, mutta lämpimänä kulkiessa pysyy.
Stacks Image 1406
Sitten polku kulkee halki niityn, jonka laidassa on jäljellä hylätyn rakennuksen raunio, ja laskeutuu kapealle Pusonjoelle, joka virtaa Pusonjärvestä Herajärveen.

Harmaantuneella puusillalla on ystävällisesti myös penkki, jolla levähtää ennen viimeistä rutistusta: nousua Kolinvaaralle ja Heraniemenkolille. Kohta pääseekin jo laskettelemaan alamäkeen... Ja yöpaikka Kiviniemessä häämöttää.

matka jatkuu: kiviniemi - lakkala