jalan

mörkökoski - jurvo

Stacks Image 1813
Mörköpolun eteläinen aloituspiste on hiekkatieltä lyhyen polun päässä sijaitsevalla harjanteella Mörkökoskella, missä päivän voi aloittaa heti leppoisasti Mörkömajan laavulla. Laavulla ei ole varsinaista laveria vaan reunapenkit, mutta yöpyminenkin saattaa kapeaharteiselta onnistua.

Mörkökoski viittaa harjanteen alapuolella virtaavaan Mörköpuroon.
"Mörkökatu" nousee kapeana polkuna avaraan kangasmaastoon. Jo heti reitin alussa tulee vastaan luontopolun henkeen sopivia opastauluja, joissa kerrotaan reitin eläimistä ja kasveista.
Stacks Image 2113
Metsäosuuden ja pienen suon ylityksen jälkeen polku yhtyy hiekkatiehen, josta polku erkanee Renttumäen kohdalla kohti Savolaiskylää.
Stacks Image 1821

Kuusikon upottavat sammalmättäät hohtavat kutsuvasti. Loppukesän ja syksyn päivinä on hyvä tähytä polun varresta samalla sieniä kulkiessaan - tatti siellä, toinen täällä.

Savolaiskylän alueella on muutamia yksittäisiä pieniä tupia pikkutien varressa. Sieltä reitti jatkuu vuoroin tietä, vuoroin kangasmaastoa pitkin Valkeajärven tuntumaan.
Stacks Image 1827
Valkeajärvi on pieni järvi, joka virtaa viereiseen Iso-Jurvon järveen. Helppokulkuinen polku kohoaa järven rannassa harjanteelle, jolta löytyy myös levähdyspenkki. Täällä tulee Punkaharju mieleen!

Komea harju jatkuu mäntyvaltaisena Jurvonharjuna. Iso-Jurvon rannassa polun alapuolella on muutamia kesämökkejä.
Stacks Image 2123
Jurvon alue on suojeltu ja se liitettiin vuonna 2000 Natura-kohteisiin.
Stacks Image 1835
Kapea ja matala Välijoki yhdistää Iso-Jurvon Pieni-Jurvoon. Aivan Väliharjun rannassa kulkevan polun varrella saa ihastella myös komeita vanhoja petäjiä.
Stacks Image 1837
Väliharjulla on yllättäen myös historiallinen muistomerkki, yli 450 vuotta vanha Väliharjun rajapyykki.

Opastaulun mukaan Kustaa Vaasan hallituskaudella vuonna 1552 erämaat tarkastettiin ja tähän sijoitettiin Keiteleen, Sumiaisten ja Paadentaipaleen rajapiste. Myöhemmin tästä tuli mm. Suolahden ja Sumiaisten kuntien rajapiste.
Stacks Image 1843


Väliharjun opasteviitat kertovat välimatkat eri etapeille.

Jurvolta polku jatkuu kohti Suolahden ja Sumiaisten välistä tietä, jonka toisella puolella on pieni parkkipaikka retkeläisten käyttöön.

matka jatkuu: Jurvo - Syvälahti